Posted on span> class="byline"> ile aylaozcan span>
Yenidoğan bebekler doğum sonrası 3-5.gün, 15.gün, 1., 2., 3., 4., 5., 6., 8., 10.,12., 15., 18., 21., 24. aylarda ve sonrasında 6 ay ila yılda bir muayene edilmelidir.
Her yenidoğan bebekten mutlaka 2 kez topuk kanı (PKU-TSH-Metabolik tarama) alınmalıdır.
Bebeği emzirdiği sürece anne 6 aylık olana kadar demir ilacı, bebeği 3 aylık olana kadar da haftada 2 balık yemeli veya balıkyağı düzenli kullanmalıdır.
Ülkemizdeki programa göre bütün gebelere ilk 3 aydan sonra günde 1200 IU (günde 9 damla) D Vitamininin ağızdan verilmesi ve bu uygulamanın doğum sonrası ilk 6 ay sürdürülmesi gerekmektedir.
Her yenidoğan bebeğe işitme taraması (OAE) ve 1.derece akrabalık varsa ve doktorunun endikasyonu ile ileri işitme testi (ABR-BERA) yapılmalıdır.
Her yenidoğan bebeğe 2 aylık olunca göz doktoru tarafından red refleks muayenesi yapılmalıdır.
1,5-4 ay arası yenidoğan bebeklere bilateral kalça ultarasonu önerilmektedir.
Yenidoğan bebeklere zehirli ishal aşısı (Rotarix veya Rotateq) 2-5. aylar arası önerilmektedir. Bu sürenin dışında zehirli ishal aşısı yapılamamaktadır. Bu aşı şu anda devlet tarafından karşılanmamaktadır.
Bebek yeterli kilo alıyorsa 6 ay sadece anne sütü ile beslenmeli, yeterli kilo almıyorsa doktorunun gözetiminde 4-6.aylarda ek gıda başlanmalıdır.
Bir yaşına kadar sütçocuğuna DVit-3 1×3 damla kesintisiz verilmelidir.
4-6.aylardan itibaren 1 yaşına kadar sütçocuğuna demir damlası (kan ilacı) verilmelidir. Ateşli veya ağır hastalık sırasında demir damlası kesilmelidir. 6-9 aylık dönemde bakılan hemogram tetkikinde anemi saptanmazsa demir damlası kullanılmasına gerek kalmaz.
Mart 2011’den sonra doğanlara Hepatit A, Ocak 2012’den sonra doğanlara Suçiçeği aşıları devlet tarafından ücretsiz yapılmaktadır. Bu tarihlerden önce doğanlara velileri isterlerse Suçiçeği ve Hepatit A aşılarını ücretli olarak yaptırabilirler. Hepatit A aşısı 6 ay arayla 2 doz yapılır. Suçiçeği aşısı 1yaş ve sonrası 1. doz, 4-6 yaş arası 2.doz şeklinde yapılır.
Meningokokkal menenjit aşısı (Menactra) 9 ay-11 yaş arası yapılabilmektedir. 9 ay- 2 yaş arası 3 ay arayla 2 doz, 2-11 yaş arası tek doz yapılmaktadır. Bu aşı devlet tarafından karşılanmamaktadır.
Her çocuğa 2 aylık ve 2 yaşında iken, sonrasında yılda bir göz doktoru muayenesi önerilmektedir.
İlk diş çıktıktan sonra diş doktoru muayenesine başlanmalı ve düzenli takibe devam edilmelidir. 1,5 yaşından sonra diş alıştırma fırçası, 2 yaşından sonra da diş fırçacı ile dişler fırçalanmaya başlanmalıdır.
Kan sayımı 6-9 aylar arası, 2 yaşta ve 5 yaşta önerilir. Ailede diyabet, kolesterol, obezite, sigara içiciliği, hipertansiyon ve erken yaşta kalp hastalığı öyküsü varsa 2 yaşından sonra açlık Kan Şekeri, total Kolesterol, LDL ve Trigliserit bakılmalıdır.
Tam idrar tahlili 6-12 aylar arası, 2 yaş ve 16 yaşta yapılır.
Çocuklara 3 yaşına kadar küpe takılması önerilmemektedir.
Ev kazaları ve kalçalara orantısız yük binmesi nedeniyle yürüteç hiçbir zaman önerilmemektedir.
Çocuklar günde en fazla 1,5 saat televizyon izleyebilir veya bilgisayar kullanabilir.
Ailenin tek çocuğu ise 1,5-2 yaşında oyun gruplarına, 3 yaşında yuvaya başlamalarını öneriyoruz.
1 yaşından sonra çocuğun odasını ayırmaya başlayabiliriz.
Boyundan bağlı giysiler, emzikler ve iğne kullanılmamalıdır.
9-12 ay arası ve sonrasında ulaşabileceği yerlerde priz, su dolu kovalar, masa köşeleri olmamalı, merdivenlere kapı takılmalı, dolaplar sabitlenmeli, masa örtüsü olmamalı, çaydanlık gibi sıcak şeyler ulaşabileceği yerlerde olmamalıdır.
Temizlik maddeleri, ilaçlar, alkollü içecekler, kozmetik ürünler ulaşabileceği yerde olmamalıdır.
Sert yiyecekler ve küçük nesneler çocuktan uzak tutulmalıdır.
Ocak bariyeri takılarak ocağın arka gözleri kullanılmalıdır.
Yatak ve koltuk gibi yerlerde çocuklar zıplatılmamalıdır.
Oyuncaklardaki +3 yaş ibaresine dikkat ederek, 3 yaş altındaki çocuklara bu oyuncaklar alınmamalıdır.
Pencere ve balkon güvenliği sağlanmalıdır (balkon demiri 9 cm aralıklı olmalıdır).
Yatak kenarlıkları 2,5-6 cm aralıkta olmalıdır.
Aileler silahsız yaşamayı mutlaka öğrenmelidir.
Araç içi güvenlikte dikkat edilmesi gereken noktalar ; İlk 1 yaş ve < 9 kg = Ters bebek koltuğu, 10-18 kg = Düz bebek koltuğu, 18-27 kg veya 4 yaşa kadar = Çocuk koltuğu, 8 yaşa kadar = Destek yastığı, 13 yaşa kadar = Arka koltukta oturtulmalıdır.
Cervarix aşısı (rahim ağzı kanseri aşısı) 9 yaşını geçen çocuklara önerilmektedir. Bu aşıyı devlet karşılamamaktadır.