Yenidoğan Takibinde Önemli Notlar

  1. Bebeğinizi sık sık emziriniz.
  2. Beslenme sırasında bebeğin rengini değerlendiriniz, morarma oluyorsa hemen doktorunuza başvurunuz.
  3. Beslenme sonrasında bebeğinizin gazını mutlaka çıkartınız.
  4. Beslenme sonrasında bebeğinizi kusma ve solunum sıkıntısı riski nedeniyle sırt üstü ve yüzükoyun yatırmayınız, yan ve en az 30 derece açı ile eğimli yatırınız (Bunun için yan yastığı kullanabilirsiniz).
  5. Günde 3 defa alkol ile göbek bakımını göbek düşene kadar yapınız. Göbeği düştükten sonra bebeğinizi yıkayabilirsiniz.
  6. Ağız ve göz bakımını günde 2 defa kaynamış ılık su ile yapınız.Ağızda pamukçuk oluşursa 1 fincan suya 1 tatlı kaşığı karbonat koyarak bununla her emme sonrası ağız bakımı yapınız (parmağınıza temiz bir mendil dolayarak).
  7. Her beslenme öncesi bebeğinizin alt kontrolünü yapınız ve kaynamış ılık su ile bakımını yapınız, ıslak mendil kullanmayınız. (Bebeğiniz günde 7-8 kez idrar ve kaka yapabilir).
  8. Bebeğinizin banyosunu kaynamış ılık su ile göbeği düştükten sonra yapınız.
  9. Bebeğinizin banyosunu bebek açken yapınız.
  10. Bebeğinizin uyanık olduğu dönemlerde reflekslerine (Yakalama, emme, aranma, ağlama) dikkat ediniz. Reflekslerde azalma veya artma fark ederseniz doktorunuza başvurunuz.
  11. Bebeğiniz 10 günlük olana kadar sağlık ocağına gidip 2.kez topuk kanı aldırmanız gerekmektedir.
  12. Dvit3 damla bebeğe günde 1 kez 3 damla 1 yaşına kadar devam edilmelidir. Ülkemizdeki programa göre bütün gebelere hamileliklerinin ilk 3 ayından sonra günde 1200 IU (günde 9 damla) D Vitamininin ağızdan verilmesi ve bu uygulamanın doğum sonrası ilk 6 ay sürdürülmesi gerekmektedir.Eğer anne multıvitamin alıyorsa
    D vitamini dozu 5 damlaya düşülmelidir.
  13. Anne, bebeği 4-6 aylık olana kadar kadın doğum hekiminin de onayı ile demir ilacı günde 1 kez içmeye devam etmelidir.
  14. Bebek 1 aylık olana kadar işitme testi mutlaka yapılmalıdır.
  15. Sarılık açısından rengi değerlendirilmelidir (Gözler, baş ve vücudun sarı olması). Sarılığı varsa doktora başvurulmalıdır.
  16. Sarılık, zamanında doğan bebekte 2 haftadan, prematüre doğan bebekte 3 haftadan uzun sürerse tetkik edilmelidir. Bebek yaşamının ilk 2 gününde sararırsa hemen doktora başvurulması gerekir.
  17. Sağılmış ve anne sütü saklama poşetlerinde tarih ve saat yazılmış halde bekletilen anne sütleri derin dondurucuda 3 ay, buzdolabında 3 gün, oda ısısında 3 saat taze kalabilir.Anne sütleri benmari yöntemiyle ılıtılmalıdır, kesinlikle kaynatılmamalıdır. Derin dondurucudaki süt öncelikle buzdolabında çözdürülmelidir. Bu şekilde çözdürülen süt buzdolabında 24 saate kadar saklanabilir.
  18. Kalça Ultrasonu bebeğinize 1,5 aylık iken yapılmalıdır.
  19. Bebeğiniz 2 aylık olunca göz doktoru tarafından rutin göz muayenesi yapılmalı ve sonrasında en az yılda bir göz muayenesine devam edilmelidir.
  20. Sütünüzün yetmediğine inanıyorsanız mama başlamadan evvel doktorunuza başvurunuz. Hiçbir mamanın anne sütünün yerini tutamadığını unutmayın.

Hekime Başvurulması Gereken Durumlar

  1. Bebeğin cildinde morarma veya sararma olur ise ,
  2. Göbek kordonunda kanlı, kokulu, sarımtırak renkte akıntı olur ise,
  3. Uzun süren ağlama nöbetleri olur ise,
  4. Gözde şişlik, çapaklanma ve sarı renkte akıntı olur ise ,
  5. Sürekli uyku halinde ise,
  6. Emme güçlüğü veya hiç emmeme durumu var ise,
  7. Az idrar yapıyor ise ,
  8. Dokunulduğunda geçmeyen kasılma nöbetleri var ise ,
  9. Yeşil, sümüklü, kötü kokulu kaka yapıyorsa,
  10. Vücut ısısı koltuk altı 36°C’den düşük veya 37,5 °C’ den yüksek ise ,
  11. Soluk almada problem olur ise hekiminize hemen başvurunuz.